tiistai 17. toukokuuta 2011

Nokkonen



"Nokkosen lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä. Myöhemmin kannattaa kerätä syötäväksi vain ylimpiä lehtiä. Kun nokkospuska on leikattu, sen latvat tuottavat taas uusia pieniä lehtiä, joten säännöllinen sadonkorjuu pitää nokkosviljelmän hyvälaatuisena.

Nokkosta voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla nopeasti ryöpätyt lehdet.
Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna."
Lähde: Wikipedia

Taas jokakeväinen muistutus nokkosesta. Mulla on ollut viime viikkoina alhainen hemoglobiini, joten meillä syö nokkosta nyt koko lauma, ihmiset ja koirat. Itselleni olen tehnyt nokkos-pinaatti-lättyjä ja olen juonut nokkosteetä. koirat saavat ryöpättyä nokkosta ruuan seassa ja kuivattua jauhetta. Nyt juuri on nokkoset parhaimmillaan, joten viikonlopun hommiin taitaakin kuulua jälleen lehtien keräys ja kuivatus.

Ei kommentteja: