keskiviikko 10. joulukuuta 2008

Rassu hermoraunio

"Riby oli nelivuotias labradorinnoutaja. Sen omistajat soittivat minulle, koska se oli kehittänyt huolestuttavan tavan; se pureskeli omia tassujaan. Ongelma oli alkanut lievänä, mutta oli kasvanut yhä pakonomaisemmaksi. Ribyn ongelma oli muunnelma ihmisten itsetuhokäyttäytymisestä. Tärkeintä oli osoittaa Ribylle, ettei ollut mitään syytä tehdä niin.

Niinpä polvistuin ja kutsuin sitä luokseni makupalan avulla. Kun se tuli, peitin tassun vasemmalla kädelläni ja tartuin sitä toisella kädellä leuasta ja silitin sitä. En sanonut sanaakaan. Koira pysyi keskeytettynä hetken, mutta alkoi pian taas nyppiä tassujaan. Heti kun se teki niin, vein sen huomion toisaalle. Pyysin sitä seuraamaan ja palkitsin sen ruualla. Taas assosiaatio oli positiivinen. Jatkoimme tällä tavalla jonkin aikaa. Joka kerta kun pysähdyimme ja se kääntyi jalkojensa puoleen, aloin taas kouluttaa sitä. Jatkoin ja jatkoin, parikymmentä minuuttia. Menin juomaan omistajan kanssa keittiöön teetä, ja pian huomasimme Ribyn nukkuvan sikeästi. Se oli viimein luopunut vartijan stressaavasta roolista ja kykeni rentoutumaan."

Jan Fennel, Kuuntelen koiraani

***********

Tämän tekstin kaivoin tarkoituksella esiin kirjahyllyn syövereistä. Pommi on pureskellut tassujaan jo jonkin aikaa, olen syöttänyt vaan tyhmänä lisää öljyä ja vitamiinia. Ei se vielä ole jatkuvaa tai kovin pakonomaista, mutta varmasti oireilua kumminkin. Pommi on stressaava ja vartija-luonne, joten varmasti tuo tassujen pureksiminen on siitä johtuvaa. Pallot meillä on kaikki kerättynä kaappiin, kolmatta päivää. Ajattelin senkin vähän rauhoittavan äksyliiniä.

4 kommenttia:

-m- kirjoitti...

Hyvä pointti, meillä tuo myös kertoo kivusta. Piira opetti katsomaan miten eri tavoin koira voi tassujaan syödä/kalvaa.
Mutta luulenpa että Fennel tulee meidänkin kaapista nyt esiin, ihan vain muistin virkistykseksi ja hiukan avuksikin.

Anonyymi kirjoitti...

Meinasin kanssa sanoa, että joskus etujalkojen kirputtaminen voi olla merkki kivusta.

Anonyymi kirjoitti...

Olen mä tota kipuasiaakin miettinyt, mutta kun ei hieronnassa tai tunnustelussa mitään tule esiin, niin en ole asiaan sen kummemmin paneutunut. Pommi ei varsinaisesti pure tassujaan, sillai vaan kirputtaa. Ja tasaisesti kaikkia tassuja, ei erityisemmin vain etutassuja. Seuraillaan...

-m- kirjoitti...

Kivussa taisi olla niin että ei sitten niitä kaikkia tassuja käydä läpi. Ja jos mitään ei ole löytynyt niin sitten syyt ovat tietty muualla.
Rapsuja kirputtajalle ja toiselle kans;)