keskiviikko 20. helmikuuta 2008

Vastaus

Hei Laura,

Tiedustelit kuuron koiran osallistumisoikeudesta näyttelyihin. FCI:n näyttelysäännöissä kuuron tai sokean koiran osallistuminen cacib-näyttelyyn on kielletty, ja jos tuomari arvostellessaan huomaa koiran kuurouden tai sokeuden, hänen on poistettava ko. koira kehästä arvostelematta sitä.

Vaikka Suomen Kennelliiton näyttelysäännöissä todetaan vain, että sairas koira ei saa osallistua, mielestäni kuuro tai sokea koira on vammansa vuoksi "sairas" - ei se ainakaan terve ole. Ja se, että sääntöjen puitteissa kuuro ei saa osallistua kv-näyttelyyn, mutta kylläkin kaikkien rotujen tai ryhmänäyttelyyn, tuntuu vähintäinkin epäilyttävältä.


- - - - - - - - - -
Niin, että silleen se sit on. Ei niin ei. Mulla on sairas koira. :o)
Tämä tuli siis Kennelpiiristä, ja se laitettiin vielä Kennelliittoon heidän vahvistettavakseen...

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Siis oli tuo vastaus nyt sitten että ette voi osallistua edes ei-kansainväliseen näyttelyyn?

Siis onko noin että jos kuurokoira saa luolilta tai agilitystä vaadittavat tulokset, se ei voi hakea näyttelytulosta käyttöluokastakaan?

Tuntuu jotenkin epäreilulta :( , outoa luokitella kuurous sairaudeksi.

Varjovaliosta pitäisi tulla joku titteli. Kaikki jotka agiliitoon on vähänkään tutustuneet osaa valiotuloksia arvostaa ilman näyttelytulostakin :)

Anonyymi kirjoitti...

Mun piti mennä heti lukemaan sääntöjä, että pitääkö olla valio osallistuakseen sm-kisoihin. Kun siellähän meidän tavoite vaatimattomasti tietty on. :o)Säännöissä ei mainittu muuta kuin ne 7 nollaa lisätarkennuksineen, ei mainintaa näyttelutuloksesta. Ei me sillä AVA-nimellä sit mitään tehdä kun ollaan suomen mestareita. :o) Kieltämättä teki mieli pyytää suuria päättäjiä lähettämään lääkettä, että saadaan tää sairaus hoidettua...

Anonyymi kirjoitti...

No mut eikö tuossa sanottu että voi osallistua ryhmiksiin, mutta ei niihin cacib näyttelyihin? vai ymmärsinkö väärin?

kyllä ne ryhmiksienki tulokset on yhtä päteviä kuin kv:t, tulos merkkaa siis ava ja muissa valiosäännöissä, ei valioituminen näyttelyistä.

kait.

mitä sitä välittämään niitten MAHDOLLISESTI katkerien mielipiteistä, jos kuitenki säännöt sanoo että voi osallistuu

ja kaikkihan tajuu että blonkkua ei olla jalostukseen käyttämässä (eikös se ollu steriloitukin) eli ei siksi siellä näyttelyssä olla.

Anonyymi kirjoitti...

Mä en osaa tai uskalla ottaa mitään kantaa noihin muihin seikkoihin, mutta sen tiedän että käyttöluokassa on ihan täsmälleen samat säännöt ku kaikissa muissakin luokissa ja käyttöluokan koirat kisaavat ihan samoista tuloksista/serteistä/sijoituksista ym.

Valiohan näyttelyistä ei tarviste olla muihin valionarvoihin vaan täytyy olla kyseisen lajin kisaiässä saavutettu näyttelytulos joka on siis vähintään H.

Anonyymi kirjoitti...

Hmm... jäin miettimään, että mitenköhän eräs maajoukkuetason (agility) kuuro koira on osallistunut viime kesänä Porin KV näyttelyn ja ollut PN4.

Messarin-07 näyttelyssä oli myös kuuro parson kehässä saaden laatuarvosteluksi EH:n.

:) Marjo

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä. Mä olen sanonut, että pitäisi mennä vaan pokalla sinne paikan päälle. Tuskin kaikki tuomaritkaan noita sääntöjä osaa... Ei kukaan Blondista huomaisi, että se kuuro on. :o)

Tai sit ne koirat, joilla todetaan se "oikea" sairaus vasta parin vuoden iässä, vaikka se on aina ollut, ja ne on saanut sen tuloksen sieltä näyttelystä jo siihen menessä. Eihän sitä tulosta pois oteta. Tää on niin tätä. :o)

Anonyymi kirjoitti...

Voi helvetti: "ei se ainakaan terve ole"!!! Ja toinen juttu mikä pisti silmään oli kohta "mielestäni" -eli toi ihminen lateli omia mielipitäitetään. Näyttelyyn vaan, tohon vastaukseen en ainakaan ite luottais noin vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm, tästä asiasta nimenomaa oli puhetta mun kasvatin osalta ja silloin asiaa tiedustellessa sanottiin kyllä yksiselitteisesti, että kuuron koiran osallistumiskieltoa ei ole enää uusissa näyttelysäännöissä ja muistaakseni ulkomuototuomarien keskustelupalstalla asiaa käsiteltiin silloin myös ja olisiko ollut Marja Talvitie, joka siellä sanoi, ettei ole kielletty osallistumasta? Ja onkin osallistunut. Sama kai tuossa pätee ku muissakin. Eihän periaatteessa saisi osallistua, jos on vaikka polvileikattu, huulipoimuja ja silmäluomia korjattu tms ja niin niitä siellä vaan menee. Ja jos siinä ollaan genetiikan vuoksi tarkkoja niin sama geeni sillä puolikuurolla on ja nehän sitten osallistuukin ihan ryhmävoittoja myöten ja ovat monessa rodussa vuoden se ja se näyttelykoiria. Kuulostaa aika ulkokultaiselta kyllä, jos riippuu vielä keltä kysyy :o(( Eli älä kerro kerro kenellekään koirasi vioista niin voit tehdä mitä vaan... ompa rakentavaa. Eihän sinne silmäsairaatkaan saa sitten osallistua. Sairaus se on enemmän ku kuurous :o(

Hmmmph. Muistan et vielä itekki tavasin moneen kertaan säännöt läpi, sairas on kyllä eri asia!

- Taija

Anonyymi kirjoitti...

Asiasta tuohtuneena kaivelin esille ainakin yhden asiaa käsittelevän keskustelun Ulkomuototuomarit ry'n keskustelufoorumista, vastauksen on kuuron koiran esittämisestä näyttelyssä on kirjoittanut Paula Heikkinen -Lehkonen:

"Vanhoissa näyttelysäännöissä kiellettiin kuuron ja sokean koiran osallistuminen, mutta nykyisissä säännöissä näitä ei erikseen mainita. Säännöissä lukee vain, että sairaan koiran osallistuminen on kiellettyä. Katsotaanko kuurous sairaudeksi, on tulkinnanvaraista, ainakaan se ei ole tarttuvaa eikä siten siis vaaraksi muille koirielle. Se ei myöskään ole sellainen asia, että osallistumisen voisi katsoa aiheuttavan eläinsuojelulain tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta kyseiselle koiralle. Siinä mielessä estettä osallistumiselle ei ole. Eihän esim. lonkkavikaisenkaan koiran osallistuminen ole kiellettyä.

Kehässä arvostelevan tuomarin on mahdotonta todeta koiran kuuroutta, etenkin jos se on toispuolista. Tuomari voi epäillä tällaista koiran käytöksen perusteella, mutta hän ei saa kehässä tehdä diagnooseja.

Korostaisin jälleen kerran, että näyttely ei ole jalostustarkastus. Näyttelyssä arvioidaan vain koirien ulkomuotoa, senhetkistä esiintymistä ja kuntoa. Jalostukseen ei koskaan pidä valita koiria pelkän näyttelymenestyksen perusteella. Voihan BIS-voittajilla olla muitakin jalostuskäytön estäviä asioita. Itse terve koira voi esimerkiksi olla perinnöllisen sairauden kantaja, tai sillä voi olla muita sairauksia ja vikoja, jotka eivät näy päällepäin. Vastuuntuntoinen kasvattaja tarkastuttaa koiransa rodussa esiintyvien perinnöllisten vikojen varalta ja ottaa nämä huomioon suunnitellessaan pentuetta.

Näyttelyllä on tänä päivänä monta muutakin funktiota kuin pelkästään palvella jalostusta. Se palvelee myös koiraharrastusta yleensä. Näyttely on yksi kilpailumuoto, jossa kilpaillaan koirien ulkomuodosta.

Nykyisin veteraaniluokissa esitetään usein hyvinkin iäkkäitä koiria. On yleisesti tunnettua, että ikääntyvän koiran kuulo ja näkö usein heikkenevät. Saattaahan sitä veteraaniluokassa olla koiria, joilla nuorempana oli moitteeton kuulo, mutta ei enää. Ei tätäkään millään lailla tarkasteta."

tässä vielä linkki http://www.createphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?t=63&mforum=umt

Minä sanoisin, et tyhmät säännöt joutaa olemaan rauhassa tyhmiä, kun eivät todellakaan voi valvoa vielä pahempiakaan juttuja - eihän vihaistakaan koiraa saa näytteille tuoda ja kukas senkin tarkastaa? Vaikeampi varmaan todeta kuurous ku vihaisuus!

- Taija, jolla on pari kuuroa kasvattia ja pari puolikuuroa myös eikä kenestäkään niistä sitä ees huomaa ellei tiedä.

Anonyymi kirjoitti...

Piti vieläkin vihastuneena lisätä, että kuuroutta ei ainakaan mun kasvattien osalta ole koskaan mitenkään salattu vaan asiasta nimenomaa on etukäteen kysytty. Eli nähtävästi kyse on siitä keltä kysyy! Muutenkin voisin kertoa huikeita juttuja miten "isossa talossa" asioita hoidetaan todella tulkinnanvaraisesti (erilailla eri ihmisille ja suoraan kehoitetaan olemaan epärehellinen) ja tästä oppineena olenkin päättänyt, että kaikkea ei tarvitse nähtävästi vaan noudattaa suoraan. Ja totta Laura on, että kateellisia löytyy ja vaikkei se keneltäkään ole pois (eikä esim Messarissa, MUN kasvatin tapauksessa, ollut kuurouden kanssa mitään tekemistä sillä EH'n arvostelulla vaan se sai sen tietysti muista ansioista) niin kyllähän asia tännekin piti kirjata, sen sijaan et olis vaikka ehdotettu kysymään asiasta minulta kun kaikki tietävät mikä koira oli kyseessä ja kuurous sillä ihan avoin asia kuten Blondillakin ja etukäteen kysytty osalllistumisesta näyttelyihin. Minulle sanotiin sama "sairas koira" ei saa osallistua ja tulkitsin asian kuten PHL.
Tosi ikävää, että kaikki rehellinen harrastaminen tehdään näin vaikeaksi, salata vaan pitäis ihan hammaspuutoksia myöten kaikki, kun ei ne tuomarit niitäkään usein ylös merkkaa! Mutta varmaan nyt muutetaan taas näyttelysääntöjä. Sairas kai se on koira, jos kaksi hammasta puuttuu? Ruotsissa kastroitu uros saa osallistua, jos sillä on todistus missä mainitaan et silä on aiemmin ollut normaalit kivekset. Ihan tyhmän tyhmiä sääntöjä vaan sääntöjen vuoksi, täällä Suomessa ainakin, kun niitä ei mitenkään voida valvoa. Mulle ei tulis mieleenkään lähteä poliisiksi kyttäämään milloin joku kehässä olevan koira on vaikka saanu silmätippoja leikattuun silmäänsä tms. Näyttelyt eivät todellakaan ole nykyään jalostustarkastuksia vaan harrastus siinä missä muutkin, kuten Paula H-L hyvin kirjoitti tuossa mun edellisessä kannanotossani.
Suutuin tästä niin, et olis ehkä pitänyt jatkaa omassa blogissa eikä tulla täyttämään sun kommentteja...
On se kumma, jos Blondi ei saisi näyttelyssä saada palkintoa ulkomuodosta!

- Taija

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Taija paljon! Mulle on näyttelyt niin vieraita, että kiva kun joku kertoo näitä asioita. Sulattelen hetken ja odottelen vielä mitä sieltä "isosta talosta" sanotaan lopullisena vastauksena.

Kuurouteen suhtaudutaan niin monella tapaa, tiedät varmaan. Joidenkin mielipide kun valitettavasti on, että kuurot pennut pitäisi lopettaa heti kun kuurous huomataan. :o( Blondi ainakin on maailman ihanin koira, sen voi varmasti allekirjoittaa kaikki sen tuntevat ihmiset. Ja kuuroutta ei tosiaan huomaa, eikä se ole vielä millekään vastaantulevalle asialle tai harrastukselle ole ollut este. Nih!

Anonyymi kirjoitti...

Rohkeasti kehään vaan! Ja ota noi Taijan perustelut vaikka tueksi sinne jos siitä joku alkaa sanomaan!
Olisihan se mahtavaa, että saisitte ihan tittelin muodossa arvostusta sitten KUN agilitystä on AVA-tulokset saavutettu :)

Anonyymi kirjoitti...

Hip hei, eksyin sivuillesi kasvattajamme Taijan sivustolta. Eli omistan kyseisen kuuron Allu-parsonin mihin joku kommenteissa viittasi. Näyttelyissä olemme käyneet ja aiomme käydä vastakin. Koirani kuuroutta en ole keltään salaillut enkä aio salailla! Säännöissä ei sanota ettei kuuro koira saa osallistua, joten tähän vetoan. Pitäisikö minun toisen koirani kanssa lopettaa myöskin näyttelyt, koska Elmolla todettiin kaihi viime syksynä?!? Selvää on, että en kumpaakaan poikaa aio jalostukseen käyttää. Eli tekin vaan rohkeasti näyttelyyn mukaan! Tuo vastaus minkä olit saanut, oli selkeästi jonkun ihmisen henkilökohtainen mielipide ja minä luotan tässä asiassa Taijaan =) joka on asiaa selvittänyt! Toivottavasti näemme kehän laidalla joskus =) Iloista kevään odotusta teille!

Anonyymi kirjoitti...

Edellisessä viestissäni ei ollut tarkoitus vihjailla tai arvostella kuurojen koirien osallistumista näyttelyihin. Ihmettelin muutamalla tunnetusti kuuron koiran esimerkillä kennelpiirin edustajan kommenttia ettei kuuron koiran kanssa voi osallistua näyttelyihin. Toivottavasti kukaan ei vetänyt hernettä nenään kun mainitsin nimettömänä (mutta tunnistettavana) hänen koiransa, kasvattinsa, ystävänsä koiran...

Luotan myös tässäkin asiassa Taijaan eli kehään vaan!

:) Marjo, jolla 2 parsonia, joista toinen ei ihan niin täydellisellä luonteella varustettu

Anonyymi kirjoitti...

Kiitosta vaan kommenteista. Mä en ole ainakaan saanut hernettä nenään, ja toivon etten sitä ole muillekaan teoillani aiheuttanut.

Tuntuu edelleen tyhmältä, että tähän ei löydy edes "asiantuntijoilta" yhtä selkeää vastausta. Mä en todellakaan aio kuuroutta salailla (niinkuin on joskus kehotettu), joten siksi halusin "hyväksynnän" asialle. Eiköhän meidät nähdä kesän tai syksyn aikana jossain näyttelyssä, ihan vielä ei ole kiire sen valio-tittelin kannalta. :o)

Anonyymi kirjoitti...

Anna palaa vaan, otat riskin että huomaako kukaan sitä kuuroutta... Jos ei niin sitten nauretaan partoihin;)
T. Nipa & Jade